توانایی ارتباط با دیگران هم مانند آشپزی، برنامهنویسی یا فوتبال بازیکردن یک مهارت است و میتوان نحوهی بهتر انجامدادنش را فراگرفت. یادگیری مهارتهای لازم برای ارتباط با دیگران کمکتان میکند در تمام جنبههای زندگیتان موفق شوید. در اینجا ۱۵ مهارت اجتماعی آوردهشدهاند که با فراگرفتن آنها میتوانید کاریزمای بیشتری داشتهباشید:
۱.کمتر حرفبزنید، بیشتر بپرسید
آنهایی که با آدمها خوب هستند لزوما خوب حرفنمیزنند، بلکه برعکس در سوال پرسیدن خبره هستند. یکی از مهمترین مهارتهای اجتماعی که میتوانید فرابگیرید توانایی سوال پرسیدن است؛ سوال پرسیدن نه به شکل بازجویی، بلکه بهشکلی که کمکتان کند آدمها را بهتر درککنید و رابطهتان را با آنها تقویتکنید. آدمها حرفزدن دربارهی خودشان را دوستدارند، بنابراین پرسیدن سوالاتی که خاطراتشان را در ذهنشان بیاورند (مثلا چه حسی داشتید وقتی...؟)، نظراتشان را جویا شوند (مثلا دیدگاهتان دربارهی... چیست؟)، یا از آنها توصیهای بخواهند (مثلا دودل ماندهام و دوستداشتم بدانم نظر شما دربارهی... چیست؟)، با قرار دادن فرد مورد نظر در مرکز گفتوگو، هدایتگری بحث را از آن شما خواهدکرد.
۲.پیروزیهایشان را جشن بگیرید
وقتی کسی خبر بسیار خوبی را دربارهی خودش به شما میگوید، بهجای اینکه نسبت به آن بیتفاوت باشید، خبر خوبی دربارهی خودتان به او بگویید یا خبر خوبشان را بیارزش جلوهدهید – واقعا از خبرشان خوشحال شوید و پیروزیشان را جشن بگیرید.
۳.در محفل گروه حواستان را جمعکنید
برای بسیاری آدمها، بودن در محفل گروه فرصت بسیار خوبی است برای کنارهگیری، چککردن تلفن همراه و بیتوجهی به گفتوگوها؛ اما برای شما نباید اینگونه باشد. در جمع دوستان، حواستان را کاملا جمعکنید تا بتوانید نحوهی ارتباط با دیگران را از روی آنچه میگویند، لحن کلامشان و حتی چیزهایی که نمیگویند یاد بگیرید. متوجهشوید چهکسی دوستدارد هدایت بحث را در دست بگیرد، اعضای گروه دوستدارند راجعبه چهچیزی صحبتکنند و چهکسی از بحث کنار گذاشتهمیشود.
۴.ارتباط چشمی داشتهباشید – و نداشتهباشید
شما هر روز با چیزهای زیادی دستوپنجه نرممیکنید که میخواهند یکی از اصلیترین خصیصههای کاربردی شما را از آن خود کنند – یعنی توجهتان را. داشتن ارتباط چشمی با کسی که رودررو در حال صحبتکردن با او هستید نشانمیدهد شما مطمئن بهنفس هستید و کاملا درگیر کلام او شدهاید. با اینحال، اگر بهنظر میرسد طرف مقابل نمیخواهد با شما ارتباط چشمی برقرار کند، قبل از اینکه سریع برای خودتان نتیجهگیری کنید، بدانید که ممکن است نگاهکردن به دیگران در فرهنگ او امر مورد پسندی نباشد، مرعوب شما شدهباشد، یا اینکه در حضور شما احساس ناراحتی کند.
۵.تنگفتار مثبت داشتهباشید
شما با حالات بدنتان میتوانید اعتماد بهنفس، مهربانی و حس رهبری را القا کنید. سرتان را بالا بگیرید، شانههایتان را عقببدهید و سینهتان را جلو بگیرید. ما از سخنرانی دکتر ایمی کادی بر روی وبگاه تد که در آن گفتهبود “تنگفتارتان شما را شکلمیدهد” یاد میگیریم با حالات بدنمان میتوانیم احساس و تفکر خودمان را نسبتبه خودمان تغییر دهیم – پس بزرگ بیاندیشید!
۶.به جزییات ریز توجهکنید
زندگی سخت است و بسیاری آدمها در استیصال کامل به زندگیشان ادامه میدهند، آن هم بدون هیچ کمک خاصی از سوی خانواده یا دوستانشان. مشکل این است که مردم در پنهانکردن مسائل بسیار خوب هستند و اینجور القا میکنند که همهچیز در زندگیشان خوب است و به هیچ کمکی احتیاجندارند. فراموشنکنید آدمها زندگی دیگری هم بیرون از محل کار، محل تحصیل یا هر جای دیگری که آنها را میبینید دارند. آگاهبودن از تنگفتار، رفتار و چیزهایی که چهرهی مردم نشانمیدهد، آنچه واقعا بر آنها میگذرد را برایتان آشکار خواهدکرد.
۷.نقاط قوت آدمها را تحسینکنید
یکی از راههایی که باعث میشود آدمها بهترین ویژگیهای اخلاقی خود را نشاندهند، تحسینکردنِ نقاط قوتشان است. میتوانید تصور کنید اگر کسی به شما میگفت “محض اطلاعت میخواستم بگویم توانایی تو (در فلان کار) تحسینبرانگیز است؛ کاش من هم میتوانستم مثل تو این کار را انجامدهم”، در جواب او چه میگفتید؟ تحسینکردن یک آدم دیگر نشانهای از اعتماد بهنفس داشتن فرد تحسینکننده است، و در عین حال کمک بزرگی هم به ایجاد اعتمادبهنفس در فرد تحسینشده میکند.
۸.خوبیهای دیگران را در غیابشان بگویید
شما میتوانید شخصیت یک نفر را از شیوهی صحبتکردن او راجعبه دیگران در غیابشان بشناسید. اگر کسی دائما پشت سر دیگران از آنها بد میگوید، میتوانید مطمئن باشید از شما هم در غیابتان بد میگویند. از آن آدمهایی باشید که در غیاب دیگران خوبیهای دیگران را یاد میکنند.
۹.به صدایشان گوشکنید
آدمها نهتنها با چیزهایی که میگویند، که با لحن کلامشان چیزهای زیادی راجعبه خودشان آشکار میکنند. بعضیها وقتی بلند و تند حرفمیرنند بهتر با دیگران ارتباط برقرار میکنند، در حالی که سایرین ممکن است بهشیوهی آرامتری با دیگران ارتباط برقرار کنند. مخاطبتان را بشناسید.
۱۰.بیشتر لبخند بزنید
یک پژوهش نشانمیدهد آدمهای مطمئن بهنفستر، بیشتر لبخند میزنند. منظورم این نیست که اینور و آنور نیشتان را تا بناگوش باز کنید؛ این کار چندشآور است. حرفم این است که اگر حال و هوای خوبی دارید، یادتان باشد این را به دوستانتان هم نشاندهید. بهعلاوه، لبخندزدن به دیگران نورونهای آینهای مغز آنها را فعال میکند تا آنها هم متعاقبا به شما لبخند بزنند؛ خنده مسری است. آنّهایی که مهارتّهای اجتماعی بسیار خوبی دارند خوشبرخورد هستند، و هیچچیز بهتر از یک لبخند واقعی نشاندهندهی رفتار دوستانه نیست.
۱۱.مؤدب باشید
رفتار خوب، بهبود ارتباط با دیگران را بسیار آسان میسازد. همان عبارتهای سادهای که پدر و مادرتان در کودکی به شما یاد دادهاند برای شما بسیار چارهگشا هستند؛ عباراتی چون “لطفا”، “ممنون” و “قابلینداشت”.
۱۲.بخشنده باشید
برای اینکه مهارتهای اجتماعی بسیار خوبی داشتهباشید باید چیزی برای عرضه داشتهباشید. از چیزی که میدانید یا کاری که بلد هستید برای نفعرساندن به اطرافیان خود استفادهکنید، بدون اینکه در عوض آن چیزی انتظار داشتهباشید. چیزی که در آن خبره هستید را با دیگران بهاشتراک گذارید تا لذت رضایتبخش بخشندگی را تجربهکنید.
۱۳.چیزی نگویید
گاهی اوقات آدمها نمیخواهند نظر شما را بشنوند. دفعهی بعدی که خواستید وسط بحثی بپرید و از نظر خودتان دفاعکنید، لحظهای درنگکنید و از خودتان بپرسید: “میخواهم شاد باشم یا حرفم را به کرسی بنشانم؟” بیشتر وقتها شاد بودن بهمعنی کنار کشیدن از بحث و لذتبردن از همصحبتی با دیگران است.
۱۴.نیمهی پر لیوان را ببینید
منفیگرایی مسری است و میتواند بهسرعت گسترش پیدا کند. از آن آدمهایی نباشید که با غرزدنهای بیپایان، منفیگرایی را بین اعضای خانواده، دوستان یا همکاران خود پخش میکنند.در عوض، نیمهی پر لیوان را نگاهکنید و شرایط دشوار را بیش از حد سخت جلوهندهید. این حرف بدین معنا نیست که غیرواقعگرا و بیش از حد مثبتگرا باشید؛ معنیاش این است که از مشکلات هراسی نداشتهباشید و روی چیزی که میتوانید کنترلکنید، تمرکز کنید.
۱۵.خوبی دیگران را ببینید
سعیکنید خوبی دیگران را ببینید. انسان ذاتا بهدنبال پایینآوردن سطح دیگران است تا بدینطریق خودش احساس بهتری داشتهباشد. در عوض، سعی در یافتن خوبیهای پنهان دیگران داشتهباشید؛ بهویژه اگر خودشان نمیتوانند آنها را ببینند.